Kiropraktorer har spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser. Hos kiropraktoren får du stilt din diagnose på grunnlag av sykehistore, klinisk undersøkelse og eventuelle billeddiagostiske undersøkelser. Behandlingen er kunnskapsbasert og inkluderer ulike manuelle grep og teknikker, fysiske og kognitive øvelser, samt informasjon og veiledning. Her får du informasjon om hva du kan forvente når du oppsøker kiropraktor for dine muskel- og skjelettplager.

Sykehistorien

Hos kiropraktoren din vil det bli tatt en sykehistorie der du med egne ord forsøker å beskrive hva som plager deg. Med utgangspunkt i dette vil kiropraktoren stille en del utfyllende spørsmål for å få belyst relevante sammenhenger og årsaksforhold. Det er en rekke faktorer som kan spille inn på din generelle muskel- og skjeletthelse. Plagene kan ofte være sammensatte og bestå av fysiske, psykiske og sosiale komponenter. Kiropraktoren kan derfor ha behov for å stille spørsmål som ikke direkte relaterer til plagene du ønsker hjelp til.

Din sykehistorie vil alltid være en sentral del av den diagnostiske prosessen hvor informasjonen som blir gitt danner et bakteppe for den videre undersøkelsen. Det er derfor viktig at du som pasient forklarer deg på en så presis og utfyllende måte som mulig om hva som er i veien.

Sykehistorien nedtegnes i din journal som føres og oppbevares i henhold til taushetsplikten. Skulle du ønske det har du alltid krav på innsyn i din egen journal.

Klinisk undersøkelse og diagnostisering

Sykehistorien leder til en klinisk undersøkelse av kroppen din hvor kiropraktoren vil forsøke å finne en biologisk sammenheng mellom dine plager og informasjonen du ga innledningsvis.

Undersøkelsen starter som regel med at kiropraktoren inspiserer kroppsholdning og -bygning, muskulatur og bevegelsesmønster. Dette gjør kiropraktoren for å kartlegge funksjonen i ditt muskel- og skjelettsystem og for å identifisere mulige årsaker til dine symptomer. 



Kiropraktoren bruker palpasjon (undersøker med hendene) for å finne smertekilder i ulike deler av kroppen din som senefester, muskulatur, ledd og skjelettstrukturer mv. Det er viktig at du som pasient sier fra så nøyaktig som mulig hvor smerten sitter og når den inntreffer. Dette gir kiropraktoren din et presist grunnlag for å anslå hvor smertene kommer fra.

Ofte vil kiropraktoren supplere undersøkelsen med ortopediske tester. Disse kan blant annet innebefatte passive og aktive bevegelser for å finne ut hva som utløser smertene. Nevrologiske undersøkelser av senereflekser, følesans og muskelstyrke brukes for å se for å se om det er nedsatt følsomhet og/eller lammelser når det foreligger mistanke om nerveskade.

Etter den kliniske undersøkelsen vurderer kiropraktoren om du har behov for røntgenundersøkelse eller andre supplerende undersøkelser før diagnosen kan stilles og eventuell behandling iverksettes. Er det mistanke om underliggende alvorlig sykdom vil kiropraktoren din henvise deg til spesialist eller fastlege for videre undersøkelser og oppfølging. 


Røntgen/MR/CT/Ultralyddiagnostikk

Har du behov for utredning med bildediagnostikk kan kiropraktoren din henvise deg direkte uten at du behøver å gå gjennom din fastlege.

Alle kiropraktorer er utdannet til å ta skjelettrøntgen og selv vurdere bildene. Mange har eget røntgenutstyr ved sin klinikk som er godkjent og underlagt offentlige forskrifter. De senere år har også en del kiropraktorer tatt i bruk ultralyd som diagnostisk verktøy.



Kiropraktorene har også anledning til å rekvirere mer avanserte undersøkelser som CT og MR ved røntgeninstitutter og sykehus. Dette dekkes av Folketrygden på samme måte som ved henvisning fra lege.

Behandling og forebygging

På bakgrunn av informasjonen du har gitt i sykehistorien, den kliniske undersøkelsen og eventuelle bildediagnostiske funn vil kiropraktoren stille en diagnose og igangsette en individuelt tilpasset behandling for deg. Behandlingen du får kan bestå av flere elementer som informasjon og rådgivning, manuell behandling, treningsøvelser og rehabilitering, samt tiltak og råd om forebygging. Målet med behandlingen er at du som pasient opplever smertelindring og økt funksjonsnivå på kort og lang sikt. I noen tilfeller kan smertene vedvare i lang tid, eller komme og gå i perioder. Kiropraktoren vil da legge opp en skreddersydd behandling for deg som gjør at du som pasient på best mulig måte lærer å leve med smertene. Hvor mye behandling du trenger avgjør kiropraktoren i samråd med deg.  

Kiropraktisk manipulasjonsbehandling

Kiropraktisk manipulasjonsbehandling, eller ofte kalt kiropraktisk justering, er et særtrekk for kiropraktorer. Dette er en behandlingsmetode som spesifikt og nøyaktig fokuserer på å bedre funksjonen i et ledd, ofte med en karakteristisk lyd (knekk). Behandlingen har dokumentert effekt for en rekke muskel- og skjelettplager, samt noen typer hodepine og svimmelhet. I svært få tilfeller kan du oppleve bivirkninger som smerte, hodepine, svimmelhet og kvalme etter manipulasjonsbehandling. Disse er som regel helt ufarlige og går over etter kort tid. Kiropraktisk manipulasjonsbehandling anses for å være en trygg behandlingsform for muskel- og skjelettplager. sine terapeuter behandler smerter og problemer som oppstår i muskulatur og skjelett. Noen av de vanlige symptomer er listet opp under og du kan trykke på symptomene for å lese mer. Dersom ditt symptom faller utenfor dette eller du lurer på noe mer, er du allikevel velkommen til å ringe oss 770 69 900 for spørsmål. Etter en nøye undersøkelse vil vi i de fleste tilfeller kunne hjelpe deg videre på veien mot en bedre helse. Kiropraktorene kan henvise til sykehus, fysioterapi, lege, røngten eller andre spesialister om vi ikke kan behandle skaden/problemet direkte.

vondt i ryggen , Korsryggsmerter og lumbago

Akutt vondt i ryggen, også kalt akutt lumbago, er en smertefull men som regel helt ufarlig tilstand. Dette er den vanligste plagen i muskelskjelett-apparatet og samfunnets dyreste enkeltlidelse. Ta kontakt tidlig for hjelp da en ser at smerter går raskere over ved tidlig aktivitet. 

 

Isjias eller stråle smerter i benet

Isjiasnerven er kroppens lengste nerve. Den er en stor, tykk nerve som egentlig er en samling av lange nervetråder som starter i nedre del av korsryggen, går gjennom bekken og sete til bakside av lår og legg, og ender opp fremme i tærne. På vei nedover forsyner den mange forskjellige strukturer, blant annet muskler, sener, leddbånd, ledd, blodårer og hud. 


Prolaps

Mellom rygghvirvlene finner man bruskskivene/mellomhvirvelskivene. Disse består av hard brusk samt et noe mykere kjernemateriale. Hvis bruskskivene sprekker, kan skivemateriale presse seg ut gjennom sprekken. Da oppstår det en prolaps. 


Bekken relaterte smerter  Bekken låsning

Leddene mellom korsbeinet og bekkenet kalles bekkenleddet eller iliosacralleddet. I disse leddene er det svært liten bevegelse, men leddene er ofte kilden til smerte i bekken, setet, lyske , lår og i enkelte tilfeller kan smerten stråle helt ned til ankelen. 

 

Hofte Lyskesmerter

Leddene mellom korsbeinet og bekkenet kalles bekkenleddet eller iliosacralleddet. I disse leddene er det svært liten bevegelse, men leddene er ofte kilden til smerte i bekken, setet, lyske , lår og i enkelte tilfeller kan smerten stråle helt ned til ankelen.


Brystsmerter og smerter i brystryggen

Smerter i øvre del av ryggen mellom skulderbladene rammer svært mange av oss. Kanskje ikke så rart når vi tenker på alt kontorarbeid som utføres i høyt tempo med runde skuldre, fremoverbøyd hode og anspente armer. Ofte sprer smerten seg opp til nakken, ut i skuldre og armer eller frem til brystet. 


Nakkesmerter Stressnakke spenning nakke

Nær halvparten av alle kiropraktorens pasienter oppsøker hjelp for forskjellige nakkeproblemer. 
Nakkens funksjoner er kompliserte og spiller en helt sentral rolle i bevegelsesapparatet. 


Hodepine Migrene Øresus tinnitus

Hodepine er en av våre vanligste plager, og har mange og sammensatte årsaker. Mange pasienter oppsøker kiropraktoren for å finne årsaken til smertene og finne frem til riktig behandling. 


Svimmelhet Kjevesmerter

Svimmelhet er en av våre vanligste helseplager og et symptom på at kroppens balansesystem ikke fungerer som det skal. Dette kan det være mange årsaker til. Balansesystemet består av flere sentre i hjernen som mottar og bearbeider sanseinformasjon fra syn, balanseorganene i det indre øret og bevegelsesapparat. 
Svimmelhet oppstår når hjernen vår oppfatter informasjonen den får om kroppens posisjon fra de ulike sansene våre som motstridende.

KJEVESMERTER

Kjevesmerter er når man har smerter i kjeveleddet eller i tyggemuskulaturen. Kjevesmerter kan også betegnes som kjeveleddsdysfunksjon og har noen klare symptomer.

Det kan være flere grunner til man får kjevesmerter, men flere eksperter mener dette kan komme av stress, anspent kjevemuskulatur, feil tannstilling eller generell slitasje i kjeveleddet etter hvert som vi blir eldre.  Om du våkner med slitne muskler i kjeven om morgenen er det mulig du skjærer tenner eller strammer kjeven i søvne. Mest vanlig er kjevesmerter blant unge kvinner. TMJ er en forkortelse for Temporomandibular joint eller kjeveleddet på norsk. En rekke symptomer i kjeve/ansikt/hodet kan stamme fra en funksjonsfeil i kjeveleddet.

Symptomer på kjevesmerter

  • Smerte i kjeveleddet

  • Problemer med å åpne munnen

  • Vondt i kjeve eller tinningsregionen når du spiser

  • Klikkelyder som kan stamme fra en løs menisk i kjeveleddet

  • Kan ofte spre seg til øreregionen, ansiktet eller gi hodepine

Årsaker til kjevesmerter eller TMJ problemer

  • Stramme og ømme kjevemuskler er den hyppigste årsaken

  • Skjæring av tenner f.eks, om natten eller under konsentrasjon

  • Kjeveleddet er delvis ute av ledd etter slag eller andre traumer

  • Kjeveleddsbetennelse eller arthrittforandringer.

  • Slitasjeforandringer eller arthrose

  • Tannplager eller bihulebetennelser

  • Nakkesleng eller whiplash

Undersøkelse av kjevesmerter eller TMJ

Kiropraktorer er spesialister på å undersøke leddbevegelser eller mangel på bevegelse. Bevegelsen i kjeveleddene analyseres ved hjelp av bevegelsespalpasjon hvor kiropraktoren kjenner om kjeveleddene beveger seg likt eller ujevnt. Vurdering av gapeevnen sammen med palpasjon av kjevemuskulaturen er med på å stille en mulig diagnose. Røntgen, MR eller CT undersøkelser av kjeveleddet er med på å vurdere eventuell slitasjeforandringer, feilstillinger, meniskaffeksjon eller en betennelse. Ofte har man låsninger i øvre del av nakken når kjeven ikke fungerer som den skal. Sykehistorien og undersøkelsen vil prøve å avdekke årsakssammenhengen og hva som er med på å opprettholde dysfunksjonen i kjeveleddene.

Hva kan jeg gjøre selv

  • Unngår mat som krever mye tygging

  • Pass på når du gjesper eller gaper høyt

  • Massasje av kjevemuskulaturen i kjeve og tinningsområdet samt strekkøvelser av kjeve

  • Avspenning og stressmestring da stress og anspenthet spesielt setter seg i kjeveleddets muskulatur

Når skal man oppsøke hjelp

  • Ved sterke smerter eller låst kjeveledd

  • Ved stadig tilbakevendende symptomer


Skuldersmerte slimpose betennelse

Smerter i skulderen er svært vanlig og kan ha flere forskjellige årsaker som din kiropraktor kan undersøke, diagnostisere og behandle. Alle armbevegelser er avhengige av en god, normal rytmisk bevegelse mellom skulderblad, rygg, krageben og skulder. Dersom skuldermekanikken ikke fungerer, vil dette gi feilbelastninger i nakke, rygg, skuldre og armer. Fellesnevnere for de vanligste skulderlidelsene er akutt skade eller feilbelastning over tid. 


Armsmerter Senebetennelser Musearm

Smerter som stråler ned i armen og i noen tilfeller helt ut i fingrene kan ha forskjellige opphav tilsmerten. Viktig er det at både håndledd, albueledd, skulderledd, muskler og ikke minst nakken blir undersøkt grundig for å lokalisere smertekilden. 


Håndledd finger smerte

Carpal tunnel syndrom 
Hvis du mister følelsen i fingrene samtidig som fingrene gjør vondt, da kan det hende du har en tilstand som kalles carpal tunnel syndrom. Når nerven klemmes sammen kan du miste følelsen i noen av fingrene, samtidig som det er smertefullt. Ofte er smertene verst om natten og når hånden holdes i ro og det kan hjelpe å riste eller massere hånden. Etter hvert kan du få problemer med å gjøre fine bevegelser og med noe så enkelt som å vri opp en klut. 


Kne plager Ankel smerter

Diagnosen er ikke alltid like lett å stille fordi det er mange andre knediagnoser som har overlappende symtomer. En øvet kliniker derimot vil kunne skille diagnosen fra lidelser som meniskskader, leddbåndsskader, kneskjellseneskade(jumper´s knee).


behandling av barn

Babyen din gråter hjerteskjærende og intenst. Trekker beina oppunder seg, fekter med armene og presser hodet bakover.Trøst hjelper ikke. Det som skulle være en fredfull tid sammen med den nyfødte har utviklet seg til småbarnsforeldres verste mareritt. 

 

Behandling av gravide

Et svangerskap kan by på en del utfordringer ettersom magen vokser og kroppen forandrer seg. For den gravide finnes det mange gode grunner for å velge et medikamentfritt behandlingsalternativ.